Панчак Іван
Інноваційні процеси та їх вплив на ефективність діяльності підприємств.
Збірник виступів на 5 науково-практичній конференції. Частина 1.
К.: Укоопосвіта, 2008. С.110-117.

Туристичний бізнес та інформаційні технології

Чому саме туризм обрано об'єктом нашого дослідження? Тому, що туристична індустрія вважається однією з найбільш прибуткових галузей економіки в світі і з кожним роком її вплив на економіку країни все більше і більше посилюється.

Останнім часом на розвиток туристичного бізнесу великий вплив мають Інтернет-технології і все частіше у всесвітній павутині можна знайти різноманітні сайти (сторінки), присвячені розвитку туристичної індустрії, туристичним фірмам, агентствам, а також санаторіям, пансіонатам, базам відпочинку та готелям. Найбільш ефективно використовують переваги Інтернету для реклами та надання туристичних послуг.

Тому метою нашої роботи є дослідження впливу сучасних ІТ (інформаційні технології) на реалізацію основних маркетингових функцій туристичних підприємств.

Як прогнозує Всесвітня Туристична організація (WTO), розвиток туризму не буде зупинятися, а навпаки рости доволі високими темпами, зокрема зросте міжнародний туристичний рух, у результаті чого збільшиться і рівень доходу. І це закономірно, адже на туристичну галузь припадає 12 % світового внутрішнього продукту, більше ніж 11 % витрат споживачів, 5 % світового валового продукту, 7 % світових інвестицій, а також кожне 16-те робоче місце.

Тому не дивно, що саме продаж туристичних послуг (продаж турів, бронювання авіаквитків, готелів...) є в першій п'ятірці по обсягах продажу в Інтернет.

Розвиток туризму на Прикарпатті також набуває все більшого розмаху, адже Карпати - це перлина нашої країни, дивовижний мальовничий край, улюблене місце відпочинку і оздоровлення людей різних поколінь, справжня туристична мекка.

Ще з середини XIX ст. край відомий в Європі своїми кліматичними та бальнеологічним курортами. Популярні види відпочинку: гірськолижний, пішохідний, водний, велосипедний та кінний туризм, дельта- і парапланеризм, скелелазіння, культурно-пізнавальний та сільський "зелений" туризм.

Основні туристичні центри Івано-Франківської області: Болехів, Верховина, Випіків, Ворохта, Галич, Гута, Коломия, Косів, Мізунь, Осмолода, Шешори, Яблуниця, Яремче, Буковель, Драгобрат.

Найпопулярніші туристичні місця краю:

- Манявський скит (Богородчанський р-н);
- Гошівський монастир (Долинський р-н);
- гора Говерла (2061м, Чорногірський хребет);
- колишня обсерваторія на г. Піп Іван (2026 м)
- Косівський сувенірний ринок;
- Вузькоколійка "Карпатський трамвай" (Долинський, Рожня-тівський р-ни) та ін.

З кожним роком простежується зростання кількості туристів на Івано-Франківщині, а це означає збільшення доходів області та країни загалом. Якщо в 2003 р. на Прикарпатті кількість туристів становила 56 643, то в 2007 p. вже 741 801. Обсяг наданих послуг: у 2003 р. -19 904 900 грн, у 2007 р. 54 313 464 грн (рис. 1, 2).

Обсяг наданих послуг
Рис. 1. Обсяг наданих послуг, тис. грн.

Кількість обслужених клієнтів
Рис. 2. Кількість обслужених клієнтів

Сучасний бізнес не можна уявити без використання IT, і зокрема Інтернету, який має багато переваг та можливостей для розвитку туристичного бізнесу, а саме:

- можливість оперативного розміщення та пошуку в Інтернет інформації про "гарячі" тури, місця в готелях, квитки та можливість їх бронювання;
- колосальна, цілодобова, ефективна і порівняно дешева реклама;
- велика економія коштів при використанні електронної пошти при співпраці з іноземними партнерами, туроператорами, готелями, транспортними компаніями тощо;
- можливість своєчасно отримувати інформацію про нові тури, знижки, політична та економічна стабільність у різних країнах, новини законодавства по туризму в цих країнах і т.п.

У 2007 році з використанням Інтернет-технологій в Україні було проведено конкурс "7 чудес України", що посприяло збільшенню потоку туристів в Україну. За даними держуправління статистики, кількість туристів, які відвідали Україну, становила 23 млн, що на 4 млн більше, ніж у 2006 році.

Який зв'язок між сучасними IT та основними маркетинговими функціями туристичних підприємств, а саме маркетинговими дослідженнями; удосконаленням туристичного продукту; комунікаційною політикою; розповсюдженням продукту та ін.?

Маркетингові дослідження передбачають проходження кількох етапів:

- виявлення проблем і формулювання цілей дослідження;
- відбір джерел інформації;
- збір інформації, її аналіз і представлення на розгляд отриманих результатів.

На першому етапі досліджуються дії конкурентів; поведінка споживачів; зміни зовнішнього середовища маркетингу; зміни в діяльності самого підприємства. Для виявлення проблем необхідно визначитись із джерелами інформації. Внутрішні дані щодо діяльності туристичного підприємства можна отримати через корпоративні або спеціалізовані інформаційні системи; web-сторінки, web-сайти, бази даних, телеконференції та файлові сервери.

Збір інформації з використанням сучасних ГГ здійснюється через пошукові системи (Тури.ру, Спортивний туризм, Профі.тури.ру, Foros, Tourindex, та ін.). Вони пропонують туроператорам програмне забезпечення для експрес-аналізу ринку, що дозволяє визначити попит на тури, рівень цін відносно до пропозицій конкурентів тощо.

Використовується також Інтернет-опитування (анкетування).

Статистичні дослідження останніх років, проведені закордонними аналітиками, свідчать, що 90 % оперативної та стратегічної інформації можна отримати з відкритих інформаційних джерел, з яких до 60 % інформації одержують безкоштовно. І тільки 7 % відомостей із конфіденційних і 3 % із закритих джерел доповнюються керівниками підприємств для досягнення бажаного ефекту в прийнятті бізнес-рішень.

У різних видах туризму існують різні цілі використання послуг пошукових систем Інтернету (рис. 3). До пошукових систем звертаються за інформацією про місце подорожі, щоб переконатись у наявності пропозицій, акцій та знижок, дізнатись про ціну послуг тощо.

Цілі пошуку туристами інформації в Інтернет
Рис. 3. Цілі пошуку туристами інформації в Інтернет (туризм, %)

Ще одна маркетингова функція туристичних підприємств -удосконалення туристичного продукту - полягає в координації маркетингових зусиль постачальників окремих туристичних послуг, розробці програм турів, ціноутворенні. Постачальниками туристичних послуг виступають підприємства готельного господарства, транспортні та страхові компанії, екскурсійні бюро, заклади харчування та ін. Координація маркетингових зусиль зводиться до просування їхнього продукту на ринок туристичних послуг.

Яскравим прикладом туристичних послуг можуть бути програмні продукти системи "Тури.ру", серед яких професійна версія www.profi.tury.ru - розширений пошук і бронювання турів у режимі он-лайн, електронний атлас світу, спеціалізований туристичний довідник, динамічні таблиці стану ринку. Інформаційно-пошукові системи значно спрощують і прискорюють процес формування товарної, цінової політики та політики збуту туристичних підприємств.

Однією з маркетингових функцій, які реалізують у своїй діяльності підприємства, є комунікаційна політика. Вона складається з: реклами; зв'язків з громадськістю; стимулювання збуту; прямого маркетингу; участі у виставково-ярмаркових заходах; фірмового стилю (брендингу).

В Україні Інтернет-реклама розвивається повільними темпами, оскільки рекламодавців стримує невелика чисельність користувачів мережі, відсутність прозорого моніторингу Інтернет-ресурсів. Обсяги вітчизняної реклами в Інтернеті у 2007 р. збільшилися з $ 2,5 до 4 млн, що становить 0,5 % загальних витрат на рекламу.

У практичній діяльності туристичних підприємств використовуються різноманітні методи Інтернет-реклами (рис. 4), а саме банери, реєстрація в пошукових каталогах, e-mail реклама та ін.

Методи Інтернет-реклами
Рис. 4. Методи Інтернет-реклами

Проведені дослідження свідчать, що лише близько 17 % вітчизняних туристичних фірм мають власний сайт, у інших він або взагалі відсутній, або містить застарілу інформацію й не оновлювався з моменту створення. На сайтах в основному розміщується реклама підприємства (86 %) і турів (86 %), дані про його діяльність (79,1 %) та умови бронювання турів (72,1 %).

Важливим напрямом комунікаційної політики є участь суб'єктів туристичної діяльності у виставково-ярмаркових заходах. Анкетування професійних операторів туристичного ринку на міжнародній виставці "Україна - подорож та туризм "UITT-2007" виявило, що 93 % вважають виставки ефективним заходом щодо розвитку їхнього бізнесу. Хоча затрати учасників виставок нерідко не скуповуються через слабкий маркетинг.

Тому одним із напрямів підвищення ефективності цих заходів є проведення віртуальних виставок. Потенційні клієнти, які не в змозі безпосередньо відвідати такі заходи, отримують детальну інформацію про розміщення стендів, списки учасників, опис видів діяльності фірм, а також можуть забронювати туристичні послуги.

Зв'язки з громадськістю - це одна з маркетингових функцій, яка тісно пов'язана з ресурсами Інтернет. Серед них:

- новини та їх розсилання або відправлення прес-релізів електронною поштою;
- публікації на www;
- дискусії в мережі, які можуть виникати і на форумах, листках розсилання.

За результатами анкетного опитування, у найближчі два роки понад 36 % витрат турфірм на впровадження нових продуктів буде спрямовано на зв'язки з громадськістю.

Роблячи висновок, можна відмітити, що інформаційні технології надають можливості туристичним підприємствам досліджувати стан і розвиток попиту на ринку, використовувати більш економічні канали просування продуктів; забезпечують простий та швидкий для споживача спосіб придбання послуг, високий рівень обслуговування та утримання клієнтів, що сприятиме скороченню витрат завдяки більшій ефективності внутрішніх операцій та комерційних процедур.

Література

1. Мельниченко С. Вплив інформаційних технологій на маркетинг туристичних підприємств // "Вісник КНТЕУ". 2007. № 5.
2. Матеріали Головного управління туризму та культури Івано-Франківської області.
3. http://www.tourism.gov.ua - туристична державна адміністрація України.
4. www.iatp.org.ua - програма розширення доступу та навчань вІнтернет.
5. http://www.turbaza.com.ua - український туристичний сервер.
6. http://www.ukrtravel.net - українська туристична мережа.
7. www.tour.com.ua - туристичний ринок України.