26 | 04 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Головна Моя рідна Полтавщина Полтавщина в літературних джерелах
Останні виставки
Останні новини
Полтавщина в літературних джерелах
Реєстри Полтавського полку 1654 р. PDF Друк e-mail
Понеділок, 29 січня 2018, 14:42

Реєстри Полтавського полку 1654 р.

histoueУ книзі опубліковано нещодавно ідентифіковану пам'ятку козацької доби – оригінал реєстрів Полтавського полку 1654 р. Це одне з небагатьох джерел, що засвідчує персональний склад одного з регіментів гетьмана Богдана Хмельницького. Документ, окрім генеалогічної інформації, подає нові факти з історії присяги 1654. У додатках розміщено список старшини Полтавського полку за його понад 150-річний час існування.

 
Гортаючи сторінки історії Полтавщини PDF Друк e-mail
П'ятниця, 26 січня 2018, 15:51

Гортаючи сторінки історії Полтавщини

poltavaЦе історико-краєзнавче видання, яке вийшло в полтавському видавництві «Дивосвіт».

Автори: 
Ганна Грибан – член Національної спілки краєзнавців, лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Панаса Мирного та міської премії імені Володимира Короленка, засновник і директор видавництва «Дивосвіт»; 
Володимир Халимон – «Почесний краєзнавець України», Відмінник енергетики України, палкий шанувальник історії, особливо історії рідного краю.

Гортаючи сторінки книги, читач ознайомиться не лише із сивою давниною нашого регіону, а й із його бурхливим сьогоденням, дізнається про виданих полтавців, відкриє для себе низку цікавих фактів загального краєзнавчого характеру. Автори не зосереджуються лише на місцевих подіях, їх цікавить минувшина України в широкому історичному контексті. Видання має не тільки пізнавальне значення, але й виховує патріотичні почуття.

Книга адресована широкому колу читачів.

 
Вечори на хуторі біля Диканьки PDF Друк e-mail
Вівторок, 31 жовтня 2017, 11:09

 Вечори на хуторі біля Диканьки

IPol31101701

Вечори на хуторі поблизу Диканьки» – перша книга Миколи Гоголя. Складається із двох томів.

Перший вийшов 1831 року, другий – 1832 року. Розповіді «Вечорів» Гоголь писав у 1829–1832 роках. За сюжетом розповіді книги нібито зібрав і видав «пасічник Рудий Панько».

Дія твору вільно переноситься з XIX ст. («Сорочинський ярмарок») в XVII ст. («Вечір напередодні Івана Купала»), а потім в XVIII ст. («Травнева ніч, або Утоплена», «Пропала грамота», «Ніч перед Різдвом») і знову в XVII («Страшна помста»), і знову в XIX («Іван Федорович Шпонька і його тітонька»). Поєднують обидві книги розповіді діда дяка Хоми Григоровича – відчайдушного запорожця, який своїм життям ніби поєднує минуле й сьогодення, бувальщину й небилицю. Плин часу не розривається на сторінках твору, перебуваючи у своєрідній духовній та історичній неподільності.

 
Енциклопедія мистецтва Полтавщини PDF Друк e-mail
Четвер, 06 липня 2017, 13:35
IPol06072017 

85.103(4Укр-4Пол)я2 Х19
Ханко В. М. Енциклопедія мистецтва Полтавщини [Текст] : у 2 т. / В. М. Ханко. – Полтава : АСМІ : Видавець О. Ханко, 2014-2015.

Т. 1 : А - Л. – 2014. – 503 с. : іл.

Т. 2 : М - Я. – 2015. – 435 с. : іл.

В «Енциклопедії мистецтва Полтавщини» висвітлюється мистецький процес краю від найдавніших часів до початку ХХІ століття. У двотомнику подано відомості про діячів мистецтва, меценатів і фундаторів храмів, про населені пункти краю – осередки розвитку мистецтва, мистецькі навчальні заклади, музеї й мистецькі збірки, промислові артілі й фабрики художніх виробів.

Видання призначене для широкого кола читачів, шанувальників історії й культури, фахівців із мистецтвознавства та бібліографії.

 

 Примірників:   1 (інформаційно-бібліографічний відділ),

                        1 (читальний зал) 
 
Достопримечательности Полтавы PDF Друк e-mail
Понеділок, 22 травня 2017, 14:09
IPol220517 

 63.3(4Укр-4Пол) Б75A
Бодянский П. И. Достопримечательности Полтавы [Текст] : репринтное воспроизведение книг 1850 и 1849 годов / П. И. Бодянский. – Харьков : САГА, 2011. – 128 с. – (Полтавское историческое наследие).

Книга включает две редкие и фактически недоступные современным исследователям работы одного из первых историков Полтавщины Павла Ильича Бодянского. Автор известен и высоко оценен своей главной работой, опубликованной в 1865 г., «Памятной книгой Полтавской губернии за 1865 г.». Книгу предваряет предисловие Владимира Мокляка «Иследователь истории Полтавщины Павел Бодянский» и указатель литературы.

Книга адресована всем интересующимся историей Полтавщины.

Примірників: 1 (інформаційно-бібліографічний відділ)

 

 

 
« ПочатокПопередня1234НаступнаКінець »

Сторінка 2 з 4
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Эффективный менеджер гостиницы
Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки