28 | 03 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Головна Моя рідна Полтавщина Полтавщина туристична
Останні виставки
Останні новини
Полтавщина туристична
Сквер Бориса Мартоса в Полтаві. Історія у світлинах PDF Друк e-mail
Четвер, 16 березня 2023, 10:03

image001СКВЕР БОРИСА МАРТОСА В ПОЛТАВІ
(історія у світлинах)

 

1970–2022 рр.

 

 

За редакцією д. і. н., проф. І. М. Петренко

 

 

 

Полтава
2023

Детальніше...
 
Свято Бузкового гаю PDF Друк e-mail
Понеділок, 06 травня 2019, 10:26

Свято Бузкового гаю

 vpoltave

 

11 травня 2019 року з 12.00 в смт Диканька в Бузковому гаю розпочнеться обласне свято «Пісні Бузкового гаю». На гостей привітної Диканьки очікують різноманітні розваги: веселi пiснi, запальнi танцi, вироби талановитих майстрiв, смачнi страви та напої, атракцiони, дитяча зона відпочинку і фестиваль фарб, та багато іншого. Спеціально запрошений гість свята - музичний гурт «Оркестр Гарного Настрою». Усіх бажаючих запрошують прийти і насолодитися i весняним цвітінням бузку.

Бузковий гай – це унікальна памятка садово-паркового мистецтва, яка знаходиться на південній околиці Диканьки і є частиною регіонального ландшафтного парку "Диканський". Від колишньої розкоші бузкового гаю, де було висаджено близько 40 сортів бузку, привезених з різних куточків Європи, на сьогодні збереглося лише п’ять її видів. Але завдяки величезній (2,5 га) площі в пору цвітіння бузкових кущів це місце перетворюється в запашний квітковий рай.

 
Відновлення традицій килимарства в Решетилівці PDF Друк e-mail
Четвер, 25 квітня 2019, 15:04

Відновлення традицій килимарства в Решетилівці

Наше полтавське містечко Решетилівка — справжня скарбниця українського народного мистецтва. Решетилівські майстри ткацтва, килимарства та вишивки відомі на всю Україну з кінця XIX ст. Наявність власної породи тонкорунних овець та якісної вовни, унікальні техніки ручної вишивки, ткацтва та народний досвід зумовлювали стрімкий розвиток народної творчості в Решетилівці.

Протягом століть Решетилівка перебувала у вирі історичних подій. У різні часи містечко було в підпорядкуванні поляків, росіян, українського козацтва. За часів Хмельниччини, у ХVII ст., Решетилівка була сотенним містечком. Тут здавна інтенсивно розвивалися різні промисли, торгівля, проводилися великі ярмарки. Майстри торгували тканими виробами, вишиванками та килимами. Килимарство, як художнє ремесло, набуло популярності ще за часів Київської Русі. Зараз же воно доволі рідкісне, що розвивається лише в історичних осередках килимарства в Україні. Серед яких — Решетилівка як місце сили народних майстрів.

Тривалий час народні мистецтва існували тут у формі домашніх занять. Проте в 1905 році в Решетилівці створили ткацьку майстерню, яка згодом перетворилась на артіль. Для професійної підготовки юних майстрів, в 1937 році в Решетилівці відкрили художнє училище, яке існує й донині. 1960 року артіль механізували та відкрили Решетилівську фабрику імені Клари Цеткін. У цехах виготовляли гобелени на замовлення, килими з рослинним і геометричним орнаментом, покривала, доріжки та багато іншого. У Решетилівку приїздили митці з різних куточків СРСР. Тут можна було не лише перейняти досвід місцевих майстрів та надихнутись красою Полтавщини, але й залишитись на тривалий період, адже роботи на фабриці та в Решетилівському художньому училищі вистачало.

Знамениту решетилівську фабрику килимарства закрили у 2005 році. Зібравши деяких килимарниць, підприємець Сергій Колінченко створив Решетилівську майстерню художніх промислів «Соломія». Зараз у майстерні 11 працівників, які виконують різні художні твори не лише для українських замовників, але й на експорт. У майстерні є окремі цехи ручної та машинної вишивки, ткацтва. Нещодавно додали ще комп’ютерний цех вишивки — тепер машини самі відтворюють на тканині візерунок відповідно до шаблону. Серед килимарів є «автори» та «виконавці», як жартують самі працівники майстерні. Є художники, які створюють ескізи творів, та килимарі, які тчуть полотно. Переважно виконують гобелени, або сувенірну продукцію — відповідно до попиту.

Зараз працівники майстерні розробляють проект «Зберігаємо традиції — створюємо майбутнє», кінцевою метою якого є створення Навчально-Творчого Центру Художніх промислів. У центрі молодь навчатимуть секретам килимарства та експонуватимуть вироби народних майстрів Полтавщини. Згодом центр має стати міні-музеєм та туристичною принадою Решетилівки. На цю ініціативу власник майстерні Сергій Колінченко збирає благодійні кошти. Зараз у Решетилівці є кілька осередків килимарства. Найбільш відомими серед них є: майстерня художніх промислів «Соломія», Решетилівське художнє училище та домашня майстерня родини Пілюгіних.

18 19 1627x1080

Решетилівський музей ткацтва і вишивки
(Полтавська обл., смт Решетилівка, вул. Покровська, 19)

Музей це місце, де можна ознайомитися з роботами народних умільців Решетилівщини, які заворожують вишуканістю, чарують душу і погляд кожного, хто торкається витонченої майстерності виконання вишиванок, килимів, гобеленів, картин. Решетилівський музей ткацтва і вишивки є зберігачем кращих здобутків решетилівських майстрів. Тут можна дізнатися про історію ткацтва і вишивки Решетилівського краю від найдавніших часів до сучасності.

  Окрасою музею, починаючи з 2004 року, є килим лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, заслуженого майстра народної творчості, кавалера Ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, члена Національної спілки художників України, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Надії Нестерівни Бабенко, виконаний як копія з килима «Древо життя», 230Х360, який, починаючи з 1969 року – і сьогодні, репрезентується в Нью-Йорку, в фойє ООН. Серед багатьох національних мистецтв народів і країн шукали єднаючого символу для ідеї повоєнного збереження миру – вибрали глибоко філософський килим з України Надії Бабенко, під назвою «Древо життя». Тобто – прадавнє, і вічно живе, зелене. Ще дві копії цього килима зберігаються Полтавському краєзнавчому музеєві, та в посольстві України в Канаді.

Починаючи з 1992 року і дотепер проводиться щорічний обласний фестиваль «Решетилівська весна», на якому майстри вишивки діляться своїми практичними навичками з молоддю та широким колом аматорів. Постійно проводяться майстер-класи і семінари, в яких беруть участь всі бажаючі. Майстри є постійними учасниками закордонних, міжнародних, всеукраїнських виставок, конкурсів, симпозіумів, фестивалів та ярмарків: «Барвиста Україна», «Зрима пісня України» м.Одеса, «Міжнародний туристичний салон», Всесвітній «Майстер фестиваль» м.Сеул, Корея, «Неділя культури в Туркменістані», «Неділя культури в Угорщині», «Ягелонський мистецький ярмарок» м.Люблін, Польща, «Дні України в Лондоні», родинні виставки в посольстві України в Парижі, Франція, в Софії, Болгарія, Міжнародний фестиваль фольклорного мистецтва у Туреччині, Міжнародний фестиваль фольклорного мистецтва «Родослав» у м.Івано-Франківськ, Міжнародний фестиваль «Етностиль» у м.Київ, Мистецький Арсенал.

    Сьогодні в Решетилівці втілюються додаткові заходи щодо охорони та популяризації решетилівської вишивки – передачі її майбутнім поколінням: у загальноосвітніх школах проводяться відкриті уроки на тему решетилівської вишивки, конкурси, виставки, майстер-класи, екскурсії у місцеві музеї та у майстерні вишивальниць.

kilim drevo zhittja avtor n.n.babenko

 
Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava PDF Друк e-mail
Вівторок, 05 червня 2018, 10:14

poltava mer fest8–10 червня в Полтаві триватиме Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava.

У списку учасників – відомі автори сучасності з України, Швеції, Німеччини та Британії.

За задумом, Meridian Poltava – це триденна культурологічна прогулянка містом і локаціями поза ним, під час якої полтавці й туристи відвідуватимуть поетичні  читання, концерти, екскурсії тощо. Вхід на всі заходи вільний.

8 червня, у перший день фестивалю, поезія звучатиме в Решетилівці та на полі Полтавської битви. Найочікуванішою подією цього дня мають стати поетичні читання у редуті – спорудженні, яке використовувалося в якості передових опорних пунктів для руйнування бойового порядку наступаючої шведської армії в 1709 р. Тут можна буде почути Сергія Жадана, Галину Крук, Оксану Забужко, Агнету Плейель, Мальте Перссона та Ігоря Померанцева.

Офіційне відкриття Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Poltava відбудеться 9 червня на площі біля театру Гоголя. Далі, о 12:30, у кінотеатрі покажуть фільм Ігоря Померанцева та Лідії Стародубцевої  «Ампутація» (поезія та війна). Кінець фестивального дня обіцяє бути насиченим: літературний вечір Оксани Забужко, мультимедійний проект-вистава «Безкінечна подорож, або Енеїда» за участю Юрія Андруховича та рок-концерт гурту «Жадан і Собаки».

Останній день фестивалю, 10 червня, розпочнеться з пішохідної екскурсії містом, яку проводитиме Артур Ароян. Далі меридіанівці зможуть відвідувати поетичні читання в різних локаціях, що розташовані в центральній частині міста. Завершить 3-денне дійство концерт сучасної класичної музики «Полтава 03:44» у виконанні Квартету імені Левка Ревуцького. Композитори Томас Єннефельт зі Швеції та Золтан Алмаші з України написали його спеціально для Meridian Poltava й гратимуть вперше.

 
Запрошуємо до музеїв Полтави! PDF Друк e-mail
Середа, 21 березня 2018, 10:41

Запрошуємо до музеїв Полтави!

kray

Ви запитаєте: «Що подивитися в Полтаві»? Звичайно, ж музеї! Це перше, що потрібно відвідати у важливому культурному центрі України. Їх тут багато, усі вони різні та серед них є ті музеї Полтави, які найбільш відвідують гості: музей Полтавської битви, Краєзнавчий музей, Музей дальньої авіації, Ботанічний сад ім. В. Г. Короленка, музей Панаса Мирного, Музей авіації та космонавтики, художній музей ім. М. Ярошенка та ін. Краєзнавчий музей – один із найцікавіших, тож його відвідуйте першим. Усі музеї Полтави цікаві своєю історією та експонатами.

Музей Полтавської битви, де історія розкриває всі свої таємниці, було створено в 1909 р. Сучасний музей Полтавської битви містить унікальні портрети, холодну та вогнепальну зброю, медалі, на які варто звернути особливу увагу, гравюри й навіть деякі речі Петра І. Сьогодні ж музей Полтавської битви запрошує всіх гостей міста для того, щоб переповнитися відчуттям глибокого розуміння тієї історичної події.

Філія Національного військово-історичного музею України – музей важкої бомбардувальної авіації — унікальний авіаційний музей просто неба. Музей створений на основі летовища започаткованого у 20-ті рр. XX ст., і яке пройшло шлях від цивільного аеродрому для забезпечення перших в Україні пасажирських авіаліній до однієї з наймогутніших стратегічних авіабаз світу.

sad

Одним із найулюбленіших місць відпочинку полтавців та гостей міста є Ботанічний сад Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка. Тут можна відвідати дендрарій та оранжерею, помилуватися альпійською гіркою. Дивовижна колекція рослин є міським оазисом і туристичним об'єктом місцевого значення. Потрапивши на територію саду, ви поринете в зелень кущів та рослин, якими буяє ботанічний сад.

Запрошуємо відвідати музеї Полтави!

 

 
« ПочатокПопередня123НаступнаКінець »

Сторінка 1 з 3
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Studio d A1. Deutsch als Fremdsprache
Психологія особистості
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки