29 | 03 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Головна Нові надходження книг
Останні виставки
Останні новини
Українська ідентичність і мовне питання в Російській імперії: спроба державного регулювання PDF Друк e-mail
Середа, 05 червня 2019, 15:17

Українська ідентичність і мовне питання в Російській імперії: спроба державного регулювання

Українська ідентичність і мовне питання в Російській імперії: спроба державного регулювання / Упорядник Геннадій Боряк. - К.: TOB «Видавництво "Кліо"», 2015. - LXII; 810 с: іл.

ISBN 978-617-7023-37-0

У збірнику публікуються документи переважно з діловодних архівів державних органів та установ, які безпосередньо чи опосередковано реагували на прояви українського руху в різних сферах: у початковій освіті, у громадському й літературному житті тощо. Документи висвітлюють передумови, обставини й наслідки появи та функціонування Валуєвського розпорядження 1863 р., Емського указу 1876 p., низки інших нормативних документів, що регулювали мовне питання на теренах українських губерній Російської імперії упродовж другої половини XIX - початку XX ст. Частина документів пов'язана з виконанням установами цензури на місцях зазначених "заборонних" актів щодо української літературної мови - одного із ключових чинників формування української ідентичності.

Переліки рукописів, заборонених до друку, а також творів, видрукуваних за кордоном і нелегально поширюваних на Наддніпрянщині, окреслюють контури потужного освітньо-літературного масиву Українського Слова, яке упродовж кількох десятиліть у різних формах проривалося до читача крізь цензурні заборони. Більшість документів публікуються вперше.

Книга розрахована на науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться питаннями історії лінгвоциду української мови.

 
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Психологический прессинг
Інноваційна політика
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки