19 | 04 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Останні виставки
Останні новини
Вівторок, 31 жовтня 2017, 11:33

Біла альтанка

Bila altanka

Біла альтанка – оригінальна пам'ятка у формі альтанки з колонадою в місті Полтава, споруджена вперше в 1909 році на честь 200-ліття Полтавської битви, також є одним із символів міста.

Розташована на Соборному майдані, завершує полтавське плато Іванової Гори. Звідси відкривається об'ємний краєвид на долину річки Ворскли та частину міста: полтавський Поділ, ворсклянську Леваду.

 

Полтавська Біла альтанка являє собою напівкруглу у плані колонаду з 8 колон доричного ордера на стилобаті, які несуть розвинутий антаблемент, завершений атіком. Загальна висота пам'ятки – 9 метрів.

Споруда дещо нагадує підкову, зігнуту своїми краями до Успенського Собору, що розміщена на колонах. Такий «підковоподібний» зовнішній вигляд альтанки обумовлений згідно з легендою тим, що саме на Соборному майдані міста на другий день після Полтавської битви відбулася зустріч ремісників-полтавців із російським царем Петром І, і, начебто, місцевий коваль тут таки майстерно підкував царського коня, що втратив підкову під час Полтавського бою.

У роки Німецько-радянської війни гітлерівці розібрали Альтанку, влаштувавши на її місці зенітно-артилерійський пункт.

Після війни, у 1954 році ідею відновлення пам'ятки втілив своїм проектом головний архітектор повоєнної Полтави Лев Вайнгорт. Офіційно пам'ятник вважався не відтвореним, а створеним подібним до того, що існував у довоєнний час, а відкрили його на честь «300-річчя возз'єднання України з Росією» (Переяславська рада). Відповідно альтанка отримала нову «радянську назву» – Ротонда Дружби народів.

На сьогодні серед більшості полтавців споруда згадується під своєю колишньою історичною назвою «Біла Альтанка». Це один із найвідоміших полтавських символів, розташований неподалік від новітньої візитівки міста – пам'ятника галушкам. У місцевих існує традиція – робити зупинку біля обох пам'яток на весілля, на свята або й просто під час прогулянок. Вона на 2 місці у списку «Семи чудес Полтави», в рейтингу туристичних об'єктів, сформованого онлайн-голосуванням, за листами та анкетуванням відвідувачів музеїв Полтави.

Ротонда дружби народів

 
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Сага об ИКЕА
Доходы предприятия торговли
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки