28 | 03 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Останні виставки
Останні новини
Лагідна північ Полтавщини PDF Друк e-mail
Понеділок, 18 вересня 2017, 10:55

hram

Лагідна північ Полтавщини

Цікавий туристичний маршрут Полтавщиною, що переважно проходить уздовж річки Псьол на півночі області, відзначається напрочуд мальовничими місцями з казковими краєвидами й багатьма пам’ятками. Мандрівка розпочинається з Гадяча. Це колишня столиця України, резиденція гетьмана Івана Брюховецького в 1663–1668 рр.

У другій половині XIX ст. Гадяч зажив слави одного з літературно-просвітницьих центрів України. Тут народився та провів роки юності громадський діяч і вчений Михайло Драгоманов. Неподалік, на хуторі Зелений Гай, жила його сестра Олена Пчілка – мати Лесі Українки, яка називала Гадяч «найукраїннішою Україною». У гості до Драгоманова та Пчілки часто заїзджав зі своїм мандрівним хором Микола Лисенко.

Панас Мирний у повісті «Хіба ревуть воли, як ясла повні»  змалював життя Гадяцького повіту.

Під Гадячем є  села, цікаві своїми храмами. Це дерев’ний Покровський храм у Сарах – окраса всієї Полтавщини. У Харківцях дещо скромніша церква Різдва Богородиці 1889 року, проте її робить неповторною незвична гама кольорів, у які храм розфарбовано. Якщо в Гадячі перетнути Псьол, то одразу за мостом починається велике село Вельбівка, розташоване в сосновому лісі. Посеред сосен тут стоїть чудова дерев’яна церква Святої Трійці. Село Плішивець відоме Покровським храмом, який є точною копією шедевру української дерев’яної архітектури – Троїцької козацької церкви в Новомосковську, якій присвятив свій «Собор» Олесь Гончар.

Завітайте  до цього краю. На вас чекають люди й пам’ятки, від зустрічі з якими ви отримаєте найпозитивніші емоції.

Література: Сім мандрівок Полтавщиною.-К.:Грані-Т,2009.-88 с.

 
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Ресторанный практикум ГОСТИ НАВСЕГДА. Ч1
Управління якістю в туризмі
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки